Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

Η Στροφυλιά είναι ο οδικός κόμβος για την Αγία Αννα και τη Λίμνη. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μαντουδίου.

Δυτικά του οικισμού, ξεχωρίζει το πέτρινο γεφύρι, που κατασκευάστηκε το 1935.

Η Στροφυλιά, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είχε 618 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 1991 είχε 752 κατοίκους.

Εορτασμοί - Εκδηλώσεις:


Ιστορία - Παράδοση:
Σύμφωνα με την παράδοση, η Στροφυλιά πήρε το όνομά της από το στροφύλιασμα που κανουν τα φύλλα των δέντρων. Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι πήρε το όνομά της από το στροφύλι (το σταφύλι) και τη στροφυλιά (απόσταγμα σταφύλου). Μπορεί να πήρε το όνομα και από το δέντρο στροφιλιά, (ονομάζεται έτσι η κουκουναριά). Η σφραγίδα της κοινότητας Στροφυλιάς είχε πρώτα στη μέση, ως σύμβολο, μια στροφιλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή της Στροφυλιάς, επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν έξι οικισμοί, διασκορπισμένοι σε διάφορα κοντινά σημεία. Τα χωριά αυτά είχαν από 10 ως 20 σπίτια το καθένα. Μετά την επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατάλειψαν αυτά τα μέρη και όσοι γλίτωσαν συγκεντρώθηκαν στη σημερινή θέση της Στροφυλιάς. Πρόκειται για τα χωριά:

* Παλιοχώρι: Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Στροφυλιάς και σώζονται τα ερείπια των εκκλησιών του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Κυριακής. Το χωριό πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Τούρκους.
* Γόθρες ή Λιοτρίβι: Σώζονται τα ερείπια παλιού λιοτριβιού και μερικών σπιτιών. Ξεχωρίζουν μόνο τα θεμέλιά τους. Φαίνεται, ότι κατοικούσαν μεγαλο νοικοκυραίοι.
* Γιώργος. Στη θέση του βρίσκονται ερείπια του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
* Χούνη: Δε σώζονται ερείπια. Υπάρχει μόνο το όνομα και ο θρύλος, ότι υπήρξε το χωριό.
* Λεβάχ(ι): Σώζονται θεμέλια σπιτιών και τεσσάρων ναών, του Αγίου Αθανασίου, της Παναγιάς 'Μσουσπουρίτσσας', του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου. Στο Λεβάχι και γύρω απ' αυτό έχουν βρεθεί μέσα στη γη χωμένα πολλά άδεια πιθάρια.
* Βίγλα: Βρίσκεται σε ψηλό μέρος. Στη θέση Παζαράκια, ανατολικά της Στροφυλιάς, υπήρχαν μικρομάγαζα, από όπου προμηθεύονταν τα απαραίτητα είδη οι γειτονικοί οικισμοί.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι του Τούρκου Χατζή μπεη. Αυτός το πούλησε στον Ιμπραήμ μπέη, ενώ μετά την επανάσταση αγοράστηκε από τον Ιωάννη Ξένο. Κατόπιν το κληρονόμησε η κόρη του Χαρίκλεια, σύζυγος του Στρατή Ιωαννίδη, που έμενε στο Λονδίνο. Το 1860 πουλήθηκε στους κατοίκους της Στροφυλιάς.

Διοικητική ιστορία:

* Στις 28/12/1836 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας, και ο οικισμός υπαγόταν στο δήμο Κηρονηλέων.
* Στις 17/02/1873 ο δήμος Κηρονηλέων μετονομάστηκε σε Κηρινθίων.
* Στις 27/03/1873 ο δήμος Κηρινθίων μετασχηματίστηκε στους δήμους Νηλέων και Κηρέων και ο οικισμός υπάχθηκε στο δήμο Νηλέων.
* Στις 16/06/1882 ο δήμος Νηλέων μετονομάστηκε σε δήμο Νηλέως.
* Στις 16/08/1912 όταν καταργήθηκε ο δήμος Νηλέως, ο οικισμός ορίστηκε έδρα της κοινότητας Στροφυλιάς. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Νέα Φαράκλα, Παλαιά Φαράκλα και Κεράμια υπάχθηκαν στην κοινότητα.
* Στις 11/03/1919 ο οικισμός Κεράμια αποσπάστηκε από την κοινότητα και ορίστηκε έδρα της κοινότητας Κεράμιας.
* Στις 13/05/1925 οι οικισμοί Νέα Φαράκλα και Παλαιά Φαράκλα αποσπάστηκαν από την κοινότητα και υπάχθηκαν στην κοινότητα Κεράμιας.
* Στις 04/12/1997 η κοινότητα καταργήθηκε και υπάχθηκε στο δήμο Κηρέως ως δημοτικό διαμέρισμα.

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία:
Στα ανατολικά της Στροφυλιάς σώζονται λείψανα οχυρωμένης πόλης και στα νότια το Παλιοχώρι, που φέρεται να κατοικήθηκε από την Κλασική εποχή μέχρι την Ενετοκρατία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η δεοντολογία υπαγορεύει ότι θα πρέπει να αναφέρετε την πηγή που χρησιμοποιήσατε